"Jídelníček by měl být nejen chutný, ale také vyvážený, zdravý a vyhovující vašim finančním a provozním požadavkům. Cílem je poskytnout zdravé a vyvážené jídelníčky pro naše školáky."
Nevíte jak na jídelníček, nemáte zkušenosti s jeho sestavováním? Webinář vám představí základní požadavky na jídelníček z hlediska zdravotní a hygienické nezávadnosti, požadavky nutriční, provozní, finanční apod.
Popis kurzu
V rámci tohoto programu se seznámíte s legislativními normami a Nutričními doporučeními týkajícími se sestavování jídelníčku.
Kurz obsahuje základní přehled požadavků na pestrost stravy, výběr vhodných potravin a receptur, stejně jako na kombinaci příloh a polévek s hlavními chody.
Na závěr webináře budete seznámeni s klíčovým nástrojem pro sestavování jídelníčku - doporučenou frekvencí jídel dle Nutričních doporučení.
Webinář je určen pracovníkům školních jídelen.
Cíl kurzu
Cílem tohoto kurzu je naučit pověřené pracovníky školních jídelen, jak správně sestavovat jídelníček s ohledem na různé aspekty, jako je zdravotní a hygienická nezávadnost, nutriční, provozní a finanční požadavky. Kurz se také zaměřuje na porozumění legislativě a nutričním doporučením týkajícím se sestavování jídelníčku.
Dále získáte přehled o požadavcích na pestrost stravy, výběr vhodných potravin a receptur, a kombinaci příloh a polévek k hlavním pokrmům.
Na konci webináře budete schopni sestavovat jídelníček s využitím doporučené četnosti pokrmů podle Nutričního doporučení.
Obsah kurzu v bodech
- zdravotní a hygienická nezávadnost: bezpečnost a hygiena potravin, správné skladování a manipulaci s potravinami;
- nutriční požadavky;
- provozní požadavky: dostupnost potravin, vybavení kuchyně a dobu přípravy pokrmů aj.;
- finanční aspekty při sestavování jídelníčku;
- legislativa a nutriční doporučení;
- pestrost stravy: různorodost pokrmů, potravin a chutí;
- výběr vhodných potravin a receptur;
- kombinace příloh a polévek k hlavním pokrmům: aby byly pokryty všechny nutriční potřeby;
- doporučená četnost pokrmů: četnost pokrmů podle Nutričního doporučení.
Výstupem vzdělávacího programu je osvědčení o absolvování.