RSS

Články - příspěvky '2022' 'listopad'

Čerti ve školce, škole, doma?
Mikuláš, anděl a čert jsou postavy, které známe všichni. Děti se na ně těší. Často je strašíme tím, že když budou zlobit, tak je čert odnese v pytli. Děláme to však dobře?
Tipy na aktivity ke ztišení dětí
Každý pedagog někdy zažil chvíli, kdy byly děti hlučnější. Příčiny mohou být různé, ale před Vánoci či koncem školního roku bývají tyto chvíle častější. V dnešním článku vám přinášíme tipy na to, jak děti ztišit vhodnou formou.
Dvě adventní neděle
Adventní příběh o Šimonovi a Gábince, který můžete zařadit do vzdělávacího programu před Vánoci. Na krátký příběh navazují činnosti, které děti seznamují s ročními obdobími. Dozví se ale i jak vzniká led a proč by se neměl jíst sníh.
Tvoření z přírodnin
Podzim je již v plném proudu, listy opadají a při procházkách často narážíme na spadlé kaštany či další plody. Zpestřete si toto barevné roční období, které je ideální pro podporu environmentální výchovy, novými tipy na tvoření.
Praktické příklady nevhodné motivace v devátých ročnících aneb „úplně blbí na matiku“
Snažíte se motivovat deváťáky a zkoušíte všechno možné? Máte pocit, že vaše slova nemají takový efekt, jak byste očekávali? Možná, že to děláte špatně. V tomto článku najdete příklady nevhodné motivace, které vyplývají z učitelské praxe. A nebojte, přineseme vám i odpovědi na to, jak to dělat lépe. Budeme rádi, když tyto rady využijete ve vlastní praxi.
Co mám vědět, než dám své dítě do mateřské školy
Čeká vaši ratolest nástup do mateřské školy a jste z toho vyděšenější než vaše dítě? Tak přesně pro vás přinášíme článek s informacemi o mateřské škole. Věříme, že nástup vašeho dítka do školky bude bezproblémový.
Jak na hravou výuku českého jazyka v MŠ u dětí s odlišným mateřským jazykem
Jako učitelky mateřské školy působíme ve školství již více než dvě desetiletí, za dobu své praxe jsme získaly mnoho zkušeností se vzděláváním dětí s odlišným mateřským jazykem v MŠ. Jednalo se však o delší a postupný vývoj v čase a postupné získávání zkušeností z praxe. Tyto zkušenosti jsme postupně třídily, shromažďovaly či se v nich utvrzovaly.
Motivace ve škole
Potřebujeme namotivovat děti, aby pracovaly a učily se? Nevíme, jak na to? Známky, výhrůžky, pochvaly – vše selhává? Prostě se jim nechce?
Jak vyřídit odklad školní docházky dítěte
Po přečtení dnešního článku budete mít přehled o tom, co je potřeba udělat pro odklad docházky z pohledu učitele i rodiče. Dozvíte se o roli PPP či SPC v tomto procesu a naleznete zde tip na publikaci zabývající se školní zralostí.
Praktické tipy pro ty, co učí děti v náhradní rodinné péči
Možná i vy máte ve třídě dítě z náhradní rodinné péče a možná jste si všimli, že se chová jinak, než ostatní děti. Že komunikace s ním má jiná pravidla a někdy máte pocit, že mu nerozumíte, nebo že on nerozumí vám. Co s tím? Na co si dávat pozor?