RSS

Články - příspěvky '2023' 'duben'

Tematické aktivity: Oslavujeme Den slunce
Hned začátkem měsíce – 3. května – slavíme Den slunce. Dnešní článek je nabitý tipy na zajímavé aktivity, které děti budou rozvíjet i bavit. Vzhledem k lepšímu počasí je možné aktivity realizovat ve venkovním prostředí.
Pláč ve školce
Minule jsem psala o vzteku, dnes to bude o pláči, který samozřejmě může být projevem vzteku i mnoha dalších emocí a pocitů.
Aktivita do hodin: Když robotické včelky tančí
Máme pro vás tip na aktivitu do hodin s robotickou včelkou Bee-Bot nebo beruškou Blue-Bot. Rozvíjejte s dětmi jejich informatické myšlení a naprogramujte robotické pomůcky, aby vám zatančily.
Besídka ke Dni matek
Pomalu se nám blíží Den matek, který každoročně oslavujeme 14. května. Mateřské školy často pořádají besídky jako poděkování a vyznání lásky maminkám dětí. V dnešním článku naleznete mnoho tipů na uspořádání takové besídky.
Vztek ve školce
Velmi často se na mě obrací učitelky a učitelé z mateřských školek s tématy, co dělat, když se děti vztekají. Pojďme se tedy podívat na práci s chováním, které vidíme, prozkoumat emoce a potřeby, co jsou za ním, a najít možná řešení.
Vedeme děti k pořádku a slušnému chování
Francouzský filozof a právník Francis Bacon řekl: „Chování si lidé předávají navzájem jako nemoci.“ S tímto citátem se ztotožňuji, a proto je důležité klást žádoucí pozornost na učení slušného chování a udržování pořádku.
Tematické aktivity: Světový den zdraví
„Hodně štěstí, zdraví…,“ zaznívá téměř v každém blahopřání k narozeninám. Zdraví je to nejcennější, co máme, je potřeba o něj pečovat a k tomu bychom měly vést děti již od nejmladšího věku. Dne 7. dubna slavíme Světový den zdraví. V dnešním článku naleznete tipy na tematické aktivity, které jistě ve školce využijete.
Základy využití léčivých bylin: Na co si dát pozor a jak začít
Jak již bylo v tomto seriálu zmíněno, výraznými aktuálními trendy EVVO ČR je klimatické vzdělávání a venkovní výuka. A když se učíme venku, snažíme se přirozeně využívat přírodních učebních pomůcek formou zážitkové pedagogiky. Skvělou příležitost v tomto ohledu nabízí byliny a dřeviny (dále jen „bylinky“), které nikam neutečou a v případě přesného určení a dodržení všech hygienických opatření můžeme ty jedlé i ochutnat.
Tematické aktivity: Mezinárodní den dětské knihy
Hned začátkem dubnového měsíce, konkrétně 2. 4., slavíme Mezinárodní den dětské knihy. V dnešním článku naleznete tipy na zajímavé aktivity k tomuto dni. Součástí je také dokument, který stačí pouze vytisknout, a můžete se s dětmi vrhnout do tvorby vlastních knih.